Otsing

E-aine nr Nimi E-aine kasutuseesmärk Lisaaine lubatud kasutuskoht
E101 Riboflaviin Riboflaviin on toiduvärv, mida teatakse ka kui vitamiin B2. Seda ainet toodetakse pärmidest ning on seetõttu loodusliku päritoluga Riboflaviini kasutatakse näiteks kreemides, mis annab sellele ilusa kollaka välimusele. Vaniljekreemiga koogid, saiakesed.
E102 Tartrasiin Tartrasiin on kollane toiduvärv, mis annab toidule või joogile kollase värvuse. Tartrasiin hoiab ära võimaliku värvuse kao valguse, temperatuuri ja õhu mõjul.Tegemist on asovärviga ja valmistatakse sünteetiliselt Tartrasiini leidub alkohoolsetes jookides
E104 Kinoliinkollane Kinoliinkollane on kollane toiduvärv, mis annab toidule või joogile kollase värvuse. Kinoliinkollane hoiab ära võimaliku värvuse kao valguse, temperatuuri ja õhu mõjul. Tegemist on asovärviga ja valmistatakse sünteetiliselt Kinoliinkollast leidub alkohoolsetes jookides
E110 Päikeseloojangukollane Päikeseloojangukollane on kollane toiduvärv, mis annab toidule või joogile kollase värvuse. Päikeseloojangukollane hoiab ära võimaliku värvuse kao valguse, temperatuuri ja õhu mõjul. Tegemist on asovärviga ja valmistatakse sünteetiliselt Päikeseloojangukollast leidub alkohoolsetes jookides
E1103 Invertaas Invertaas on niiskuse säilitaja Kasutatakse niiskuse säilitamiseks näiteks martsipanides, iiristes
E1105 Lüsotsüüm Lüsotsüüm on säilitusaine, mida kasutatakse võihappelise käärimise vältimiseks. Lüsotsüümi kasutatakse säilitusainena näiteks juustus
E120 Karmiin(karmiinhape) Karmiin on punane toiduvärv. Seda kasutatakse tootele omase punaka värvuse andmiseks. Seda ainet isoleeritakse putukatest. Kasutatakse keeduvorstides, viinerites, sinkides. Samuti leidub seda alkohoolsetes jookides, kookides, želeedes, nätsukommides, keedistes, maitsestatud kohupiimades, jogurtites jmt toodetes
E122 Asorubiin Asorubiin on punane toiduvärv, mida kasutatakse tootele omase punase värvuse andmiseks. Asorubiin hoiab ära ka võimaliku värvuse kao valguse, temperatuuri ja õhu mõjul. Seda ainet isoleeritakse putukatest. Tegemist asovärviga ja toodetakse sünteetiliselt Kasutatakse alkohoolsetes jookides punase värvivarjundi saamiseks
E133 Briljantsinine FCF Briljantsinine on sinine toiduvärv, mida kasutatakse tootele omase sinise värvuse andmiseks. Briljantsinine hoiab ära võimaliku värvuse kao valguse, temperatuuri ja õhu mõjul. Tegemist on asovärviga ja toodetakse sünteetiliselt Kasutatakse alkohoolsetes jookides sinise värvivarjundi saamiseks
E1402 Modifitseeritud tärklis Modifitseeritud tärklist kasutatakse paksendajana. Modifitseeritud tärklist kasutatakse näiteks pizzades
E141 Klorofülli ja klorofülliini vasekompleksid Klorofülli on roheline toiduvärv, mida kasutatakse tootele omase sinise värvuse andmiseks. Krolofüll hoiab ära võimaliku värvuse kao valguse, temperatuuri ja õhu mõjul. Kasutatakse näiteks mahlajookides, karamellis, dražeedes, samuti värvitud suhkru rohelise värvivarjundi saamiseks
E1414 Atsetüülitud ditärklisfosfaat Atsetüülitud ditärklisfosfaati kasutatakse paksendajana, stabilisaatorina ja emulgaatorina. Sama ainet leidub ka looduslikult kartulis. Kasutatakse kreemides paksendajana
E1422 Atsetüülitud ditärklisadipaat Atsetüülitud ditärklisadipaati kasutatakse paksendaja ja stabilisaatorina. Stabilisaatorid aitavad hoida toote kvaliteeti stabiilsena, säilitavad toidu füüsikalis-keemilist seisundit ning säilitavad või tugevdavad toidu värvust. Seda kasutatakse mitmetes lihatoodetes, taignates ja moosis, jogurtijäätises
E1442 Modifitseeritud tärklis Modifitseeritud tärklist kasutatakse paksendaja ja stabilisaatorina. Stabilisaatorid aitavad hoida toote kvaliteeti stabiilsena, säilitavad toidu füüsikalis-keemilist seisundit ning säilitavad või tugevdavad toidu värvust. Kasutatakse näiteks moosis, mida lisatakse maitsestatud kohupiimadele ja jogurtitele.
E1450 Naatriumoktenüülsuktsinaat-tärklis Seda ainet kasutatakse paksendaja ja stabilisaatorina. Stabilisaatorid aitavad hoida toote kvaliteeti stabiilsena, säilitavad toidu füüsikalis-keemilist seisundit ning säilitavad või tugevdavad toidu värvust. Sisaldub tooraines, stabiliseerib õli-põhiseid (vees lahustumatud) koostisosi joogi täidlust tõstmata, nt. toiduvärvi beeta karoteeni. Leidub näiteks Classic karastusjoogis
E150 Karamell I Karamell on toiduvärv, mis on saadud suhkrust ja annab tootele omase pruunika värvuse Kasutatakse moosides, kastmetes, sinkides , pasteetides
E150 a-d Suhkrukaramell I Suhkrukaramell on toiduvärv, mis annab tootele omase värvuse ning hoiab ära võimaliku värvuse kao valguse, temperatuuri ja õhu mõjul. Kasutatakse moosides ja kastmetes tootele omase värvuse andmiseks.
E150c Ammooniumkaramell, karamell III Ammooniumkaramell ehk karamell III on pruun toiduvärv, mis annab tootele omase värvuse ning hoiab ära võimaliku värvuse kao valguse, temperatuuri ja õhu mõjul Kasutatakse salatikastmetes ja ka alkohoolsetes jookides tootele omase värvuse andmiseks
E150d Ammooniumsulfitkaramell, karamell IV karamell IV on pruun toiduvärv, mis annab tootele omase värvuse ning hoiab ära võimaliku värvuse kao valguse, temperatuuri ja õhu mõjul Kasutatakse koolajookides, karastusjookides ja salatikastmetes tootele omase värvuse andmiseks
E160c Paprikaekstrakt(kapsantiin,kapsorubiin) Paprikaekstrakt on punane toiduvärv, mis annab tootele püsiva punase värvuse Kasutatakse grillvorstides tootele omase värvuse andmiseks. Samuti kasutatakse punase värvuse andmiseks maitseainesegudes, mahlajookides, keedistes ja salatikastmetes.
E160a Beeta-karoteen Beeta-karoteen on looduses esinev kollakas-oranž toiduvärv, mis annab tootele kollaka välimuse. Saadakse tööstuslikult porgandist. Kasutatakse mahlajookides, margariinis, vahukreemis, saiakestes, kookides, jogurtitesse ja kohupiimadesse lisatavates moosides, majoneesides, kommides tootele omase värvuse andmiseks.
E160b Annaato-320-WS Kollane toiduvärv, mis annab tootele omase värvuse ning hoiab ära võimaliku värvuse kao valguse, temperatuuri ja õhu mõjul. Kasutatakse näiteks Gouda Black juustus
E160e ß-apo-8´-karotenaal Oranž toiduvärv, mis annab tootele omase värvuse ning hoiab ära võimaliku värvuse kao valguse, temperatuuri ja õhu mõjul. Kasutatakse näiteks mahlajookides oranžika värvivarjundi andmiseks
E161b Luteiin Roheline toiduvärv, mis annab tootele omase värvuse ning hoiab ära võimaliku värvuse kao valguse, temperatuuri ja õhu mõjul. Kasutatakse näiteks pistaatsiaga pralinees ja õuna draakonkommis rohelise värvi andmiseks
E162 Peedipunane Punane toiduvärv, mis annab tootele omase värvuse ning hoiab ära võimaliku värvuse kao valguse, temperatuuri ja õhu mõjul. Kasutatakse ilusa värvivarjundi saamiseks keedistes ja kastmetes ning moosides, mida lisatakse kohupiimadele ja jogurtitele.
E163 Antotsüaanid Punane toiduvärv, mis annab tootele omase värvuse ning hoiab ära võimaliku värvuse kao valguse, temperatuuri ja õhu mõjul. Tegemist on puu- ja köögiviljadest saadud ekstraktiga Kasutatakse näiteks kommides punaka värvi saamiseks, mustikajogurtile sinaka värvi saamiseks ja moosides, mida lisatakse jogurtitele ja kohupiimadele
E170 Kaltsiumkarbonaat Valge toiduvärv, mis annab tootele omase värvuse ning hoiab ära võimaliku värvuse kao valguse, temperatuuri ja õhu mõjul. Tegemist on puu- ja köögiviljadest saadud ekstraktiga. Kasutatakse ka paakumisvastase ainena ning happesuse stabilisaatorina. Valdavalt kasutatakse kreemipulbri koostises
E171 Titaandioksiid Toiduvärv, mis annab tootele omase värvuse ning hoiab ära võimaliku värvuse kao valguse, temperatuuri ja õhu mõjul. Tegemist on puu- ja köögiviljadest saadud ekstraktiga Kasutatakse kastmetes tootele omase värvuse andmiseks.
E200 Sorbiinhape Sorbiinhape on hallitusevastane säilitusaine. Tegemist on loodussamase lisaainega. Kasutatakse erinevates toodetes hallituse vältimiseks
E202 Kaaliumsorbaat Kaaliumsorbaati kasutatakse säilitusainena. Selle ülesanne on ära hoida pärmseente ja hallituse teket ning pärssida jookides pärmi ja seente kasvu. Kasutatakse valdavalt karastusjookides, kookides, moosides, täidistes, majoneesides, ketšupites, kohupiimades ja jogurtites.
E211 Naatriumbensoaat Naatriumbensoaati kasutatakse säilitusainena, mis pärsib jookides pärmi ja bakterite kasvu. Kasutatakse majoneesides, kastmetes, karastusjookides ja mahlajookides.
E212 kaaliumbensoaat Kaaliumbensoaati kasutatakse säilitusainena. See aine on kõige efektiivsem pärmiseente, hallituste ja bakterite vastu happelises keskkonnas. Leidub keedistes ja kastmetes
E223 naatriumdisulfit Naariumdisulfit on antioksüdant, mida kasutatakse säilivusaja pikendamiseks Leidub külmutatud aedviljasegudes
E228 Kaaliumvesiniksulfit Kaaliumvesiniksulfitit kasutatakse veini baasil tehtavates jookides. Selle lisaaine eesmärk on lõpetada veini käärimine joogis. Kasutatakse valdavalt siidrites
E235 Natamütsiin Natamütsiin on säilitusaine, mille eesmärk on vältida toodetes mikroorganismide kasvu. Valdavalt kasutatakse juustudes
E250 Naatriumnitrit Naatriumnitrit on säilitusaine, mis pikendab toote säilivust ja stabiliseerib värvi ning pärsib ohtlike bakterite kasvu. Kasutatakse valdavalt lihatoodetes
E260 Äädikhape Äädikhapet kasutatakse happesuse regulaatorina, mille eesmärk on reguleerida õiget maitsetasakaalu. Happesuse regulaatorid muudavad või reguleerivad toidu happelisust või aluselisust, mis omakorda aitavad ära hoida mikrobioloogilist riknemist. Näiteks leiva taigna kääritamise protsessides alati tekivad happed. Selleks, et reguleerida toote happelisust ja saavutada õige maitsetasakaal, lisatakse toodetele äädikhapet. Valdavalt kasutatakse äädikhapet leibade tootmisel. Samuti kasutatakse äädikhapet ka majoneesides, ketšupites, salatikastmetes ja köögivilja konservides
E262 Naatriumatsetaat Naatriumatsetaat on happesuse regulaator, mis tagab toote värvi stabiilsuse ja hoiab ära rääsumise. Kasutatakse marineeritud lihades ja toorestes grillvorstides
E263 Kaltsiumtsetaadid Kasutatakse säilitusainena või pH-tagajana Kasutatakse keedistes
E270 Piimhape Piimhape on looduslik happesuse regulaator, mis annab joogile hapuka maitse, pikendab siidri maitse säilimist. Happesuse regulaatorid muudavad või reguleerivad toidu happelisust või aluselisust, mis omakorda aitavad ära hoida mikrobioloogilist riknemist. Kasutatakse salatikastmetes, leibades õige maitsetasakaalu saavutamiseks. Siidrite juures maitse säilimiseks.
E282 Kaltsiumpropionaat Kaltsiumpropionaat on säilitusaine, mida kasutatakse eeskätt pagaritööstuses hallituse tekke pärssimiseks. Kasutatakse näiteks röstsaiade juures
E290 Süsinikdioksiid Süsinikdioksiidi kasutatakse gaseeritud jookides gaasina ning lihatoodete pakendamisel gaasi keskkonda Kasutatakse kõikides gaseeritud jookides ja gaasi keskkonda pakendatud lihade, hakklihade puhul.
E296 Õunhape Ainet kasutatakse happesuse regulaatorina, annab joogile kuiva hapuka maitse Kasutatakse paljudes jookides, maitsestatud vetes
E300 Askorbiinhape Askorbiinhape ehk C-vitamiin on loodussamane aine, mis tähendab, et aine on looduslikult ka toidus olemas, kuid on saadud toidutööstuses kasutamiseks sünteesi teel. Ainet kasutatakse antiosküdandina, mis pikendab näiteks joogi säilivust. Askorbiinhapet kasutatakse ka kui jahu parendajana, andes taigna valmistamiseks paremaid tehnoloogilisi tingimusi. Kasutatakse jookides säilivuse pikendajana, jahu parendajana, moosides ja kastmetes hapuka maitse andmiseks ning happesuse reguleerimiseks maitseainesegudes. Kasutatakse ka lihatoodetes ning kommides
E301 Naatriumaskorbaat Naatriumaskorbaat on antioksüdant, mis tagab toote värvi ja stabiilsuse nng hoiab ära toote rääsumise. Kasutatakse lihatoodetes
E307 Alfa-tokoferool Alfa-tokoferool on antioksüdant, mis tagab toote värvi ja stabiilsuse ning hoaib ära toote rääsumise. Leidub salatikastmetes
E315 Isoaskorbiinhape Isoaskorbiinhape on antioksüdant, mis tagab toote värvi ja stabiilsuse ning hoiab ära toote rääsumise. Kasutatakse lihatoodetes
E316 Naatriumisoaskorbaat Naatriumisoaskorbaat on antioksüdant, mis tagab toote värvi ja stabiilsuse ning hoaib ära toote rääsumise. Kasutatakse lihatoodetes
E322 Letsitiin Letitsiini kasutatakse antioksüdandi ja emulgaatorina, mida saadakse sojaubadest. Aine annab margariinile hea stabiilsuse ja tekstuuri, kasutatakse vedeldajana shokolaadis ja shokolaadiglasuurides. Kasutatakse glasuurides, vahvlites, täisteraleivas, maiustustes. Lubatud kasutada ka lastetoitudes.
E327 Kaltsiumlaktaat Kaltsiumlaktaat on mineraalaine (sool). Kasutatakse ka antioksüdandi võimendajana. Vees on aine ka kaltsiumi allikaks Kasutatakse mineraalvetes, nt Figuurisõprade vesi
E330 Sidrunhape Sidrunhape on loodussamane aine, mis tähendab et tegemist on looduslikult toidus oleva ainega, kuid mis on saadud toidutööstuses kasutamiseks sünteesi teel. Toidulisandina on sidrunhappel mitmeid ülesandeid: ta on antioksüdant, reguleerib happesust, konserveerib ja seob metallioone. Kasutatakse moosides, margariinides, enamikes karastusjookides, majoneesides, ketšupites, kastmetes, kommides, marmelaadides ning happesuse reguleerimiseks mõnedes maitseainesegudes. Samuti jäätises, külmutatud lehttaignas ning ka lihatoodetes
E331 Naatriumtsitraat Naatriumtsitraat on happesuse regulaator, mille eesmärk on reguleerida õiget maitsetasakaalu. Happesuse regulaatorid muudavad või reguleerivad toidu happelisust või aluselisust, mis omakorda aitavad ära hoida mikrobioloogilist riknemist. Kasutatakse moosides moosi stabiilse pH-tagamiseks.
E333 Kaltsiumtsitraat Katsiumtsitraat on happesuse regulaator, mille eesmärk on reguleerida õiget maitsetasakaalu. Kasutatakse keedistes ja kastmetes.
E338 Ortofosforhape Ortofosforhape on happesuse regulaator, mis annab joogile hapuka maitse ja pikendab joogi säilivust. Kasutatakse karastusjookides, näiteks Coca-Colas
E339 Naatriumfosfaadid Naatriumfosfaat on happesuse regulaator, kasutatakse ka stabilisaatorina. Fosfaadid on inimorganismile vajalikud soolad. Fosfaatide eesmärk toidus on hoida ära kuivamist. Kasutatakse ka kui vee sidujatena ja külmutatud toodetes jahu parendajana. Kasutatakse näiteks vahukreemides, kohupiimakreemis.
E341 Kaltsiumfosfaadid Kaltsiumfosfaadid on happesuse regulaatorid, mis muudavad või reguleerivad toidu happelisust või aluselisust, mis omakorda aitavad ära hoida mikrobioloogilist riknemist. Kasutatakse pagaritoodetes, jookides
E385 Kaltsiumdinaatrium-atsetaat Kaltsiumdinaatrium-atsetaat on antioksüdant, mis tagab toote värvi ja stabiilsuse ja hoiab ära rääsumise Kasutatakse majoneesides, salatikastmetes
E401 Naatriumalginaat Naatriumalginaat on paksendaja Kasutatakse salatikastmetes, kreemipulbri koostises
E406 Agar Agar on paksendaja ja želeeriv aine. Kasutatakse salatikastmetes, samuti geelistajana näiteks Linnupiima kommides
E407 Karrageen Karrageeni kasutatakse toodetes paksendajana ja želeeriva ainena ning stabilisaatorina. Karrageen aitab säilitada toidu füüsikalis-keemilist olekut. Karrageeni saadakse vetikatest Kasutatakse jäätises, kommides, marmelaadides, salatikastmetes, lihatoodetes.
E410 Jaanileivapuujahu Jaanileivapuujahu on looduslik paksendaja ja stabilisaator. Jaanileivapuujahu lisatakse ka mahlade toorainesse, mis aitab vähendada mahla viljaliha sadenemist ja tõstab mahlajoogi täidlast maitset. Tegemist on loodusliku ainega, mis on eraldatud jaanileivapuust Kasutatakse jäätises, vahukreemis, leidub ka mahlajookides
E412 Guargummi Guargummi on looduslik toidu paksendaja ja stabilisaator, mis annab tootele pehmuse ja ühtlase struktuuri. Kasutatakse jäätisesegus, majoneesiga salatites, mahlajookides, moosis ja õlipõhistes liha marinaadides
E414 Kummiaraabik Kummiaraabikut kasutatakse niiskuse säilitajana. Ainet leidub ka toodete tooraines Kasutatakse dražeedes, vahvlilehtedes, vahvlikommis niiskuse säilitajana. Leidub ka näiteks G:N Grapefruit alkohoolses joogis
E415 KSANTAANKUMMI Ksantaankummi on looduslik toidu paksendaja ja stabilisaator, mis annab tootele pehmuse ja ühtlase struktuuri. Kasutatakse jahu parendajas, majoneesidega salatites, köögiviljakonservides, moosides, õlipõhistes liha marinaadides
E416 Karaiakummi Karaiakummi on stabilisaator, mis aitab hoida toote kvaliteeti stabiilsena. Stabilisaatorid säilitavad toidu füüsikalis-keemilist seisundit ning säilitavad või tugevdavad toidu värvust Kasutatakse õlipõhistes lihamarinaadides
E418 Gellankummi Gellankummi on stabilisaator, mis aitab hoida toote kvaliteeti stabiilsena. Stabilisaatorid säilitavad toidu füüsikalis-keemilist seisundit ning säilitavad või tugevdavad toidu värvust Kasutatakse keedistes ja kastmetes
E420 Sorbitool Sorbitool on suhkru alkohol Kasutatakse maiustustes
E440 Pektiin Pektiin on looduslik aine, mida saadakse tsitrusviljadel värvunud kooreosa all olevat valkjast kihist või õunte koortest. Pektiin on taimse päritoluga süsivesikulise olemusega tarretaja. Lisapektiin tootes on vajalik tarretumiseks. Pektiini kasutatakse toodetes paksendajana ja želeeriva ainena. Kasutatakse jäätises, moosides. Sisaldub ka mahlajoogi tooraines
E445 Kampoli glütseroolestrid Kampoli glütseroolestrid on stabilisaatorid, mis säilitavad toidu füüsikalis-keemilist seisundit ning säilitavad või tugevdavad toidu värvust. Kasutatakse mõningate mahlajookide juures
E450 Difosfaadid Difosfaadid on stabilisaatorid, emulgaatorid, happesuse regulaatorid, kergitusained, sekvestrandid, veesidujad Kasutatakse jahusegudes, lihatoodetes
E451 Trifosfaadid Trifosfaadid on happesuse regulaatorid ja sekvestrandid Kasutatakse lihatoodetes
E452 Polüfosfaadid Polüfosfaadid on emulgaatorid, stabilisaatorid, sekvestrandid ja veesidujad Kasutatakse lihatoodetes
E461 Metüültselluloos Metüültselluloos aitab säilitada toidu füüsikalis-keemilist olekut. Kasutatakse mitmete toodete juures kui paksendaja. Leidub jäätises
E466 Naatriumkarboksümetüültselluloos, Karboksümetüültselluloos, Tsellulooskummi Kasutatakse paksendaja ja stabilisaatorina, mis aitab säilitada toidu füüsikalis-keemilist olekut. Kasutatakse jäätistes, leidub ka mõndades mahlajookides
E471 Rasvhapete mono- ja diglütseriidid Rasvhapete mono- ja diglütseriidi kasutatakse toidus emulgaatorina ja stabilisaatorina. Aine aitab säilitada toidu füüsikalis-keemilist olekut. Tegemist loodusliku emulgaatoriga, mis aitab margariini konsistentsi hoida ja annab tootele pehmuse. Samuti aitab aine taigna segamisel erikomponentidel ühtlaselt seguneda (emulgeerivad) ning saadud segul (taignal) oma omadusi läbi pika kääritus-, kergitus-, küpsetusprotsessi säilitada ja hoida stabiilsena. Leidub jäätistes, margariinides, vahukreemides
E472b Rasvhapete mono- ja diglütseriidide estrid Ainet kasutatakse toidus emulgaatorina ja stabilisaatorina. See aitab säilitada toidu füüsikalis-keemilist olekut ning annab toidule pehmuse. Kasutatakse vahukreemis, vaniljekreemis, biskviidisegus
E472e Mono- ja diatsetüülviinhappe estrid rasvhapete mono-ja diglütseriididega Aine parendab lehttaignate küpsetusomadusi. Aitab segamisel taigna eri komponentidel ühtlaselt seguneda (emulgeerivad) ning saadud taignal oma omadusi läbi pika kääritus-, kergitus-, küpsetusprotsessi säilitada. Kasutatakse jahuparendajana lehttaigna koostises
E475 Rasvhapete polüglütseroolestrid Ainet kasutatakse toidus emulgaatorina ja stabilisaatorina. See aitab säilitada toidu füüsikalis-keemilist olekut ning annab toidule pehmuse. Kasutatakse margariinides, külmutatud lehttaignates
E476 Ritsinoolhappe polüglütseroolestrid Ainet kasutatakse emulgaatorina, mis aitab eri komponentidel ühtlaselt seguneda. Kasutatakse šokolaadijäätises ja šokolaadijäätise segus
E481 Naatriumlaktülaadid Aine annab tootele pehmuse, kasutatakse kui emulgaatori ja stabilisaatorina. Aitab taigna segamisel eri komponentidel ühtlaselt seguneda ( emulgeerivad) ning saadud homogeensel segul (ehk taignal) oma omadusi läbi pika kääritus-, kergitus-, küpsetusprotsessi säilitada ning hoida stabiilsena. Kasutatakse jahuparendajana
E482 Kaltsiumlaktülaadid Aine annab tootele pehmuse, kasutatakse kui emulgaatori ja stabilisaatorina. Aitab taigna segamisel eri komponentidel ühtlaselt seguneda ( emulgeerivad) ning saadud homogeensel segul (ehk taignal) oma omadusi läbi pika kääritus-, kergitus-, küpsetusprotsessi säilitada ning hoida stabiilsena. Kasutatakse jahuparendajana leivatoodetes. Annab tootele pehmuse
E500 Naatriumkarbonaadi ja naatriumvesinikkarbonaadi segu, söögisooda Kasutatakse kui happesuse regulaatorina, kergitusainena. Aine parandab kergitusomadusi ja vähendavad toidu üksikute osakeste kokkukleepuvust. Küpsetuspulbris mängib aine happesuse regulaatori rolli, et tekiks süsihappegaasi eraldumine aluse ja happe kokkupuutel vedelikuga taigna valmistamisel. Kasutatakse ka lihtsalt sellisena hapus keskkonnas taigna kergitamiseks. Kasutatakse vahvli taignas, paneeringute segudes kalapulkadel, küpsetuspulbri koostises.
E501 Kaaliumkarbonaadid Kaaliumkarbonaate kasutatakse happesuse regulaatorina, kergitusainena ja paakumisvastase ainena. Kasutatakse külmutatud lehttaignate juures, andes neile paremad kergitusomadused
E503 Ammoniumkarbonaat Kasutatakse kergitusainena jahusegudes. Tagab pizzapõhja kohevuse Kasutatakse pizzades.
E508 Kaaliumkloriid Kaaliumkloriidi kasutatakse nii tardainena kui ka kaaliumi allikana Kasutatakse mineraalvetes, nt Värskas
E509 Kaltsiumkloriid Kaltsiumkloriidi kasutatakse kui tardainet. Aine aitab moosis pektiinil tarretuda Leidub moosides, juustus
E511 Magneesiumkloriid Magneesiumkloriidi kasutatakse tardainena, aga on ka magneesumi allikas Leidub looduslikult vetes, kasutatakse ka maiustustes
E551 Ränidioksiid Ränidioksiidi kasutatakse paakumisvastase ainena. Näiteks kasutatakse seda kergesti paakuvate maitseainesegude voolavuse tagamiseks, et ka niisketel aastaaegadel oleks maitseainesegu kergesti purgist kättesaadav Kasutatakse maitseainesegudes
E553b Talk, magneesiumsilikaadid Kasutatakse paakumisvastase ainena Kasutatakse kuivatatud puuviljades, marjades
E620 L(-)glutamiinhape Tugevdab toidule omast lõhna ja maitset. Kasutatakse salatikastmetes
E621 Naatriumvesinikglutamaat Tugevdab toidule omast lõhna ja maitset. Kasutatakse puljongites, lihatoodetes, maitseainesegudes, hiina köögis
E627 Dinaatrium-5-guanülaat Tugevdab toidule omast lõhna ja maitset. Kasutatakse lihatoodete juures, järk-järgult loobutakse
E631 Dinaatrium-5-inosinaat Tugevdab toidule omast lõhna ja maitset. Kasutatakse lihatoodete juures, järk-järgult loobutakse
E635 Naatrium ribonukleotiid Tugevdab toidule omast lõhna ja maitset.
E901 Mesilasvaha Naturaalne glaseeriane. Kasutatakse läike andmiseks. Kasutatakse dražeedes läike andmiseks
E903 Karnaubavaha Karnaubavaha on glaseeraine Kasutatakse dražeedes läike andmiseks
E920 L-Tsüsteiin L-Tsüsteiin on aminohape, mis esineb valkude koostises. Aine parandab toote struktuuri. Seda kasutatakse jahu parendajas
E941 Lämmastik Lämmastikku kasutatakse näiteks pudelijookide juures, tagamaks pudeli vormi säilimise. Kasutatakse pudelis olevate mahlajookide pakendamisel
E950 Atsesulfaamkaalium Aine annab joogile magusa maitse ilma joogi energiaväärtust tõstmata Kasutatakse mitmetes karastusjookides, moosides, mida lisatakse kohupiimadele, jogurtitele. Ka dieettoodetes, nt dieetjogurtid
E951 Aspartaam Aine annab joogile magusa maitse ilma joogi energiaväärtust tõstmata Kasutatakse moosides, mis lisatakse maitsestatud kohupiimadele ja jogurtitele. Leidub ka dieettoodetes
E952 Tsüklamiinhappe naatriumisool Aine annab joogile magusa maitse ilma joogi energiaväärtust tõstmata Kasutatakse alandatud energiasisaldusega ( "light") toodetes, joogid, jogurtid


← Tagasi