E-aine nr | Nimi | E-aine kasutuseesmärk | Lisaaine lubatud kasutuskoht |
---|---|---|---|
E101 | Riboflaviin | Riboflaviin on toiduvärv, mida teatakse ka kui vitamiin B2. Seda ainet toodetakse pärmidest ning on seetõttu loodusliku päritoluga Riboflaviini kasutatakse näiteks kreemides, mis annab sellele ilusa kollaka välimusele. | Vaniljekreemiga koogid, saiakesed. |
E102 | Tartrasiin | Tartrasiin on kollane toiduvärv, mis annab toidule või joogile kollase värvuse. Tartrasiin hoiab ära võimaliku värvuse kao valguse, temperatuuri ja õhu mõjul.Tegemist on asovärviga ja valmistatakse sünteetiliselt | Tartrasiini leidub alkohoolsetes jookides |
E104 | Kinoliinkollane | Kinoliinkollane on kollane toiduvärv, mis annab toidule või joogile kollase värvuse. Kinoliinkollane hoiab ära võimaliku värvuse kao valguse, temperatuuri ja õhu mõjul. Tegemist on asovärviga ja valmistatakse sünteetiliselt | Kinoliinkollast leidub alkohoolsetes jookides |
E110 | Päikeseloojangukollane | Päikeseloojangukollane on kollane toiduvärv, mis annab toidule või joogile kollase värvuse. Päikeseloojangukollane hoiab ära võimaliku värvuse kao valguse, temperatuuri ja õhu mõjul. Tegemist on asovärviga ja valmistatakse sünteetiliselt | Päikeseloojangukollast leidub alkohoolsetes jookides |
E1103 | Invertaas | Invertaas on niiskuse säilitaja | Kasutatakse niiskuse säilitamiseks näiteks martsipanides, iiristes |
E1105 | Lüsotsüüm | Lüsotsüüm on säilitusaine, mida kasutatakse võihappelise käärimise vältimiseks. | Lüsotsüümi kasutatakse säilitusainena näiteks juustus |
E120 | Karmiin(karmiinhape) | Karmiin on punane toiduvärv. Seda kasutatakse tootele omase punaka värvuse andmiseks. Seda ainet isoleeritakse putukatest. | Kasutatakse keeduvorstides, viinerites, sinkides. Samuti leidub seda alkohoolsetes jookides, kookides, želeedes, nätsukommides, keedistes, maitsestatud kohupiimades, jogurtites jmt toodetes |
E122 | Asorubiin | Asorubiin on punane toiduvärv, mida kasutatakse tootele omase punase värvuse andmiseks. Asorubiin hoiab ära ka võimaliku värvuse kao valguse, temperatuuri ja õhu mõjul. Seda ainet isoleeritakse putukatest. Tegemist asovärviga ja toodetakse sünteetiliselt | Kasutatakse alkohoolsetes jookides punase värvivarjundi saamiseks |
E133 | Briljantsinine FCF | Briljantsinine on sinine toiduvärv, mida kasutatakse tootele omase sinise värvuse andmiseks. Briljantsinine hoiab ära võimaliku värvuse kao valguse, temperatuuri ja õhu mõjul. Tegemist on asovärviga ja toodetakse sünteetiliselt | Kasutatakse alkohoolsetes jookides sinise värvivarjundi saamiseks |
E1402 | Modifitseeritud tärklis | Modifitseeritud tärklist kasutatakse paksendajana. | Modifitseeritud tärklist kasutatakse näiteks pizzades |
E141 | Klorofülli ja klorofülliini vasekompleksid | Klorofülli on roheline toiduvärv, mida kasutatakse tootele omase sinise värvuse andmiseks. Krolofüll hoiab ära võimaliku värvuse kao valguse, temperatuuri ja õhu mõjul. | Kasutatakse näiteks mahlajookides, karamellis, dražeedes, samuti värvitud suhkru rohelise värvivarjundi saamiseks |
E1414 | Atsetüülitud ditärklisfosfaat | Atsetüülitud ditärklisfosfaati kasutatakse paksendajana, stabilisaatorina ja emulgaatorina. Sama ainet leidub ka looduslikult kartulis. | Kasutatakse kreemides paksendajana |
E1422 | Atsetüülitud ditärklisadipaat | Atsetüülitud ditärklisadipaati kasutatakse paksendaja ja stabilisaatorina. Stabilisaatorid aitavad hoida toote kvaliteeti stabiilsena, säilitavad toidu füüsikalis-keemilist seisundit ning säilitavad või tugevdavad toidu värvust. | Seda kasutatakse mitmetes lihatoodetes, taignates ja moosis, jogurtijäätises |
E1442 | Modifitseeritud tärklis | Modifitseeritud tärklist kasutatakse paksendaja ja stabilisaatorina. Stabilisaatorid aitavad hoida toote kvaliteeti stabiilsena, säilitavad toidu füüsikalis-keemilist seisundit ning säilitavad või tugevdavad toidu värvust. | Kasutatakse näiteks moosis, mida lisatakse maitsestatud kohupiimadele ja jogurtitele. |
E1450 | Naatriumoktenüülsuktsinaat-tärklis | Seda ainet kasutatakse paksendaja ja stabilisaatorina. Stabilisaatorid aitavad hoida toote kvaliteeti stabiilsena, säilitavad toidu füüsikalis-keemilist seisundit ning säilitavad või tugevdavad toidu värvust. | Sisaldub tooraines, stabiliseerib õli-põhiseid (vees lahustumatud) koostisosi joogi täidlust tõstmata, nt. toiduvärvi beeta karoteeni. Leidub näiteks Classic karastusjoogis |
E150 | Karamell I | Karamell on toiduvärv, mis on saadud suhkrust ja annab tootele omase pruunika värvuse | Kasutatakse moosides, kastmetes, sinkides , pasteetides |
E150 a-d | Suhkrukaramell I | Suhkrukaramell on toiduvärv, mis annab tootele omase värvuse ning hoiab ära võimaliku värvuse kao valguse, temperatuuri ja õhu mõjul. | Kasutatakse moosides ja kastmetes tootele omase värvuse andmiseks. |
E150c | Ammooniumkaramell, karamell III | Ammooniumkaramell ehk karamell III on pruun toiduvärv, mis annab tootele omase värvuse ning hoiab ära võimaliku värvuse kao valguse, temperatuuri ja õhu mõjul | Kasutatakse salatikastmetes ja ka alkohoolsetes jookides tootele omase värvuse andmiseks |
E150d | Ammooniumsulfitkaramell, karamell IV | karamell IV on pruun toiduvärv, mis annab tootele omase värvuse ning hoiab ära võimaliku värvuse kao valguse, temperatuuri ja õhu mõjul | Kasutatakse koolajookides, karastusjookides ja salatikastmetes tootele omase värvuse andmiseks |
E160c | Paprikaekstrakt(kapsantiin,kapsorubiin) | Paprikaekstrakt on punane toiduvärv, mis annab tootele püsiva punase värvuse | Kasutatakse grillvorstides tootele omase värvuse andmiseks. Samuti kasutatakse punase värvuse andmiseks maitseainesegudes, mahlajookides, keedistes ja salatikastmetes. |
E160a | Beeta-karoteen | Beeta-karoteen on looduses esinev kollakas-oranž toiduvärv, mis annab tootele kollaka välimuse. Saadakse tööstuslikult porgandist. | Kasutatakse mahlajookides, margariinis, vahukreemis, saiakestes, kookides, jogurtitesse ja kohupiimadesse lisatavates moosides, majoneesides, kommides tootele omase värvuse andmiseks. |
E160b | Annaato-320-WS | Kollane toiduvärv, mis annab tootele omase värvuse ning hoiab ära võimaliku värvuse kao valguse, temperatuuri ja õhu mõjul. | Kasutatakse näiteks Gouda Black juustus |
E160e | ß-apo-8´-karotenaal | Oranž toiduvärv, mis annab tootele omase värvuse ning hoiab ära võimaliku värvuse kao valguse, temperatuuri ja õhu mõjul. | Kasutatakse näiteks mahlajookides oranžika värvivarjundi andmiseks |
E161b | Luteiin | Roheline toiduvärv, mis annab tootele omase värvuse ning hoiab ära võimaliku värvuse kao valguse, temperatuuri ja õhu mõjul. | Kasutatakse näiteks pistaatsiaga pralinees ja õuna draakonkommis rohelise värvi andmiseks |
E162 | Peedipunane | Punane toiduvärv, mis annab tootele omase värvuse ning hoiab ära võimaliku värvuse kao valguse, temperatuuri ja õhu mõjul. | Kasutatakse ilusa värvivarjundi saamiseks keedistes ja kastmetes ning moosides, mida lisatakse kohupiimadele ja jogurtitele. |
E163 | Antotsüaanid | Punane toiduvärv, mis annab tootele omase värvuse ning hoiab ära võimaliku värvuse kao valguse, temperatuuri ja õhu mõjul. Tegemist on puu- ja köögiviljadest saadud ekstraktiga | Kasutatakse näiteks kommides punaka värvi saamiseks, mustikajogurtile sinaka värvi saamiseks ja moosides, mida lisatakse jogurtitele ja kohupiimadele |
E170 | Kaltsiumkarbonaat | Valge toiduvärv, mis annab tootele omase värvuse ning hoiab ära võimaliku värvuse kao valguse, temperatuuri ja õhu mõjul. Tegemist on puu- ja köögiviljadest saadud ekstraktiga. Kasutatakse ka paakumisvastase ainena ning happesuse stabilisaatorina. | Valdavalt kasutatakse kreemipulbri koostises |
E171 | Titaandioksiid | Toiduvärv, mis annab tootele omase värvuse ning hoiab ära võimaliku värvuse kao valguse, temperatuuri ja õhu mõjul. Tegemist on puu- ja köögiviljadest saadud ekstraktiga | Kasutatakse kastmetes tootele omase värvuse andmiseks. |
E200 | Sorbiinhape | Sorbiinhape on hallitusevastane säilitusaine. Tegemist on loodussamase lisaainega. | Kasutatakse erinevates toodetes hallituse vältimiseks |
E202 | Kaaliumsorbaat | Kaaliumsorbaati kasutatakse säilitusainena. Selle ülesanne on ära hoida pärmseente ja hallituse teket ning pärssida jookides pärmi ja seente kasvu. | Kasutatakse valdavalt karastusjookides, kookides, moosides, täidistes, majoneesides, ketšupites, kohupiimades ja jogurtites. |
E211 | Naatriumbensoaat | Naatriumbensoaati kasutatakse säilitusainena, mis pärsib jookides pärmi ja bakterite kasvu. | Kasutatakse majoneesides, kastmetes, karastusjookides ja mahlajookides. |
E212 | kaaliumbensoaat | Kaaliumbensoaati kasutatakse säilitusainena. See aine on kõige efektiivsem pärmiseente, hallituste ja bakterite vastu happelises keskkonnas. | Leidub keedistes ja kastmetes |
E223 | naatriumdisulfit | Naariumdisulfit on antioksüdant, mida kasutatakse säilivusaja pikendamiseks | Leidub külmutatud aedviljasegudes |
E228 | Kaaliumvesiniksulfit | Kaaliumvesiniksulfitit kasutatakse veini baasil tehtavates jookides. Selle lisaaine eesmärk on lõpetada veini käärimine joogis. | Kasutatakse valdavalt siidrites |
E235 | Natamütsiin | Natamütsiin on säilitusaine, mille eesmärk on vältida toodetes mikroorganismide kasvu. | Valdavalt kasutatakse juustudes |
E250 | Naatriumnitrit | Naatriumnitrit on säilitusaine, mis pikendab toote säilivust ja stabiliseerib värvi ning pärsib ohtlike bakterite kasvu. | Kasutatakse valdavalt lihatoodetes |
E260 | Äädikhape | Äädikhapet kasutatakse happesuse regulaatorina, mille eesmärk on reguleerida õiget maitsetasakaalu. Happesuse regulaatorid muudavad või reguleerivad toidu happelisust või aluselisust, mis omakorda aitavad ära hoida mikrobioloogilist riknemist. Näiteks leiva taigna kääritamise protsessides alati tekivad happed. Selleks, et reguleerida toote happelisust ja saavutada õige maitsetasakaal, lisatakse toodetele äädikhapet. | Valdavalt kasutatakse äädikhapet leibade tootmisel. Samuti kasutatakse äädikhapet ka majoneesides, ketšupites, salatikastmetes ja köögivilja konservides |
E262 | Naatriumatsetaat | Naatriumatsetaat on happesuse regulaator, mis tagab toote värvi stabiilsuse ja hoiab ära rääsumise. | Kasutatakse marineeritud lihades ja toorestes grillvorstides |
E263 | Kaltsiumtsetaadid | Kasutatakse säilitusainena või pH-tagajana | Kasutatakse keedistes |
E270 | Piimhape | Piimhape on looduslik happesuse regulaator, mis annab joogile hapuka maitse, pikendab siidri maitse säilimist. Happesuse regulaatorid muudavad või reguleerivad toidu happelisust või aluselisust, mis omakorda aitavad ära hoida mikrobioloogilist riknemist. | Kasutatakse salatikastmetes, leibades õige maitsetasakaalu saavutamiseks. Siidrite juures maitse säilimiseks. |
E282 | Kaltsiumpropionaat | Kaltsiumpropionaat on säilitusaine, mida kasutatakse eeskätt pagaritööstuses hallituse tekke pärssimiseks. | Kasutatakse näiteks röstsaiade juures |
E290 | Süsinikdioksiid | Süsinikdioksiidi kasutatakse gaseeritud jookides gaasina ning lihatoodete pakendamisel gaasi keskkonda | Kasutatakse kõikides gaseeritud jookides ja gaasi keskkonda pakendatud lihade, hakklihade puhul. |
E296 | Õunhape | Ainet kasutatakse happesuse regulaatorina, annab joogile kuiva hapuka maitse | Kasutatakse paljudes jookides, maitsestatud vetes |
E300 | Askorbiinhape | Askorbiinhape ehk C-vitamiin on loodussamane aine, mis tähendab, et aine on looduslikult ka toidus olemas, kuid on saadud toidutööstuses kasutamiseks sünteesi teel. Ainet kasutatakse antiosküdandina, mis pikendab näiteks joogi säilivust. Askorbiinhapet kasutatakse ka kui jahu parendajana, andes taigna valmistamiseks paremaid tehnoloogilisi tingimusi. | Kasutatakse jookides säilivuse pikendajana, jahu parendajana, moosides ja kastmetes hapuka maitse andmiseks ning happesuse reguleerimiseks maitseainesegudes. Kasutatakse ka lihatoodetes ning kommides |
E301 | Naatriumaskorbaat | Naatriumaskorbaat on antioksüdant, mis tagab toote värvi ja stabiilsuse nng hoiab ära toote rääsumise. | Kasutatakse lihatoodetes |
E307 | Alfa-tokoferool | Alfa-tokoferool on antioksüdant, mis tagab toote värvi ja stabiilsuse ning hoaib ära toote rääsumise. | Leidub salatikastmetes |
E315 | Isoaskorbiinhape | Isoaskorbiinhape on antioksüdant, mis tagab toote värvi ja stabiilsuse ning hoiab ära toote rääsumise. | Kasutatakse lihatoodetes |
E316 | Naatriumisoaskorbaat | Naatriumisoaskorbaat on antioksüdant, mis tagab toote värvi ja stabiilsuse ning hoaib ära toote rääsumise. | Kasutatakse lihatoodetes |
E322 | Letsitiin | Letitsiini kasutatakse antioksüdandi ja emulgaatorina, mida saadakse sojaubadest. Aine annab margariinile hea stabiilsuse ja tekstuuri, kasutatakse vedeldajana shokolaadis ja shokolaadiglasuurides. | Kasutatakse glasuurides, vahvlites, täisteraleivas, maiustustes. Lubatud kasutada ka lastetoitudes. |
E327 | Kaltsiumlaktaat | Kaltsiumlaktaat on mineraalaine (sool). Kasutatakse ka antioksüdandi võimendajana. Vees on aine ka kaltsiumi allikaks | Kasutatakse mineraalvetes, nt Figuurisõprade vesi |
E330 | Sidrunhape | Sidrunhape on loodussamane aine, mis tähendab et tegemist on looduslikult toidus oleva ainega, kuid mis on saadud toidutööstuses kasutamiseks sünteesi teel. Toidulisandina on sidrunhappel mitmeid ülesandeid: ta on antioksüdant, reguleerib happesust, konserveerib ja seob metallioone. | Kasutatakse moosides, margariinides, enamikes karastusjookides, majoneesides, ketšupites, kastmetes, kommides, marmelaadides ning happesuse reguleerimiseks mõnedes maitseainesegudes. Samuti jäätises, külmutatud lehttaignas ning ka lihatoodetes |
E331 | Naatriumtsitraat | Naatriumtsitraat on happesuse regulaator, mille eesmärk on reguleerida õiget maitsetasakaalu. Happesuse regulaatorid muudavad või reguleerivad toidu happelisust või aluselisust, mis omakorda aitavad ära hoida mikrobioloogilist riknemist. | Kasutatakse moosides moosi stabiilse pH-tagamiseks. |
E333 | Kaltsiumtsitraat | Katsiumtsitraat on happesuse regulaator, mille eesmärk on reguleerida õiget maitsetasakaalu. | Kasutatakse keedistes ja kastmetes. |
E338 | Ortofosforhape | Ortofosforhape on happesuse regulaator, mis annab joogile hapuka maitse ja pikendab joogi säilivust. | Kasutatakse karastusjookides, näiteks Coca-Colas |
E339 | Naatriumfosfaadid | Naatriumfosfaat on happesuse regulaator, kasutatakse ka stabilisaatorina. Fosfaadid on inimorganismile vajalikud soolad. Fosfaatide eesmärk toidus on hoida ära kuivamist. Kasutatakse ka kui vee sidujatena ja külmutatud toodetes jahu parendajana. | Kasutatakse näiteks vahukreemides, kohupiimakreemis. |
E341 | Kaltsiumfosfaadid | Kaltsiumfosfaadid on happesuse regulaatorid, mis muudavad või reguleerivad toidu happelisust või aluselisust, mis omakorda aitavad ära hoida mikrobioloogilist riknemist. | Kasutatakse pagaritoodetes, jookides |
E385 | Kaltsiumdinaatrium-atsetaat | Kaltsiumdinaatrium-atsetaat on antioksüdant, mis tagab toote värvi ja stabiilsuse ja hoiab ära rääsumise | Kasutatakse majoneesides, salatikastmetes |
E401 | Naatriumalginaat | Naatriumalginaat on paksendaja | Kasutatakse salatikastmetes, kreemipulbri koostises |
E406 | Agar | Agar on paksendaja ja želeeriv aine. | Kasutatakse salatikastmetes, samuti geelistajana näiteks Linnupiima kommides |
E407 | Karrageen | Karrageeni kasutatakse toodetes paksendajana ja želeeriva ainena ning stabilisaatorina. Karrageen aitab säilitada toidu füüsikalis-keemilist olekut. Karrageeni saadakse vetikatest | Kasutatakse jäätises, kommides, marmelaadides, salatikastmetes, lihatoodetes. |
E410 | Jaanileivapuujahu | Jaanileivapuujahu on looduslik paksendaja ja stabilisaator. Jaanileivapuujahu lisatakse ka mahlade toorainesse, mis aitab vähendada mahla viljaliha sadenemist ja tõstab mahlajoogi täidlast maitset. Tegemist on loodusliku ainega, mis on eraldatud jaanileivapuust | Kasutatakse jäätises, vahukreemis, leidub ka mahlajookides |
E412 | Guargummi | Guargummi on looduslik toidu paksendaja ja stabilisaator, mis annab tootele pehmuse ja ühtlase struktuuri. | Kasutatakse jäätisesegus, majoneesiga salatites, mahlajookides, moosis ja õlipõhistes liha marinaadides |
E414 | Kummiaraabik | Kummiaraabikut kasutatakse niiskuse säilitajana. Ainet leidub ka toodete tooraines | Kasutatakse dražeedes, vahvlilehtedes, vahvlikommis niiskuse säilitajana. Leidub ka näiteks G:N Grapefruit alkohoolses joogis |
E415 | KSANTAANKUMMI | Ksantaankummi on looduslik toidu paksendaja ja stabilisaator, mis annab tootele pehmuse ja ühtlase struktuuri. | Kasutatakse jahu parendajas, majoneesidega salatites, köögiviljakonservides, moosides, õlipõhistes liha marinaadides |
E416 | Karaiakummi | Karaiakummi on stabilisaator, mis aitab hoida toote kvaliteeti stabiilsena. Stabilisaatorid säilitavad toidu füüsikalis-keemilist seisundit ning säilitavad või tugevdavad toidu värvust | Kasutatakse õlipõhistes lihamarinaadides |
E418 | Gellankummi | Gellankummi on stabilisaator, mis aitab hoida toote kvaliteeti stabiilsena. Stabilisaatorid säilitavad toidu füüsikalis-keemilist seisundit ning säilitavad või tugevdavad toidu värvust | Kasutatakse keedistes ja kastmetes |
E420 | Sorbitool | Sorbitool on suhkru alkohol | Kasutatakse maiustustes |
E440 | Pektiin | Pektiin on looduslik aine, mida saadakse tsitrusviljadel värvunud kooreosa all olevat valkjast kihist või õunte koortest. Pektiin on taimse päritoluga süsivesikulise olemusega tarretaja. Lisapektiin tootes on vajalik tarretumiseks. Pektiini kasutatakse toodetes paksendajana ja želeeriva ainena. | Kasutatakse jäätises, moosides. Sisaldub ka mahlajoogi tooraines |
E445 | Kampoli glütseroolestrid | Kampoli glütseroolestrid on stabilisaatorid, mis säilitavad toidu füüsikalis-keemilist seisundit ning säilitavad või tugevdavad toidu värvust. | Kasutatakse mõningate mahlajookide juures |
E450 | Difosfaadid | Difosfaadid on stabilisaatorid, emulgaatorid, happesuse regulaatorid, kergitusained, sekvestrandid, veesidujad | Kasutatakse jahusegudes, lihatoodetes |
E451 | Trifosfaadid | Trifosfaadid on happesuse regulaatorid ja sekvestrandid | Kasutatakse lihatoodetes |
E452 | Polüfosfaadid | Polüfosfaadid on emulgaatorid, stabilisaatorid, sekvestrandid ja veesidujad | Kasutatakse lihatoodetes |
E461 | Metüültselluloos | Metüültselluloos aitab säilitada toidu füüsikalis-keemilist olekut. Kasutatakse mitmete toodete juures kui paksendaja. | Leidub jäätises |
E466 | Naatriumkarboksümetüültselluloos, Karboksümetüültselluloos, Tsellulooskummi | Kasutatakse paksendaja ja stabilisaatorina, mis aitab säilitada toidu füüsikalis-keemilist olekut. | Kasutatakse jäätistes, leidub ka mõndades mahlajookides |
E471 | Rasvhapete mono- ja diglütseriidid | Rasvhapete mono- ja diglütseriidi kasutatakse toidus emulgaatorina ja stabilisaatorina. Aine aitab säilitada toidu füüsikalis-keemilist olekut. Tegemist loodusliku emulgaatoriga, mis aitab margariini konsistentsi hoida ja annab tootele pehmuse. Samuti aitab aine taigna segamisel erikomponentidel ühtlaselt seguneda (emulgeerivad) ning saadud segul (taignal) oma omadusi läbi pika kääritus-, kergitus-, küpsetusprotsessi säilitada ja hoida stabiilsena. | Leidub jäätistes, margariinides, vahukreemides |
E472b | Rasvhapete mono- ja diglütseriidide estrid | Ainet kasutatakse toidus emulgaatorina ja stabilisaatorina. See aitab säilitada toidu füüsikalis-keemilist olekut ning annab toidule pehmuse. | Kasutatakse vahukreemis, vaniljekreemis, biskviidisegus |
E472e | Mono- ja diatsetüülviinhappe estrid rasvhapete mono-ja diglütseriididega | Aine parendab lehttaignate küpsetusomadusi. Aitab segamisel taigna eri komponentidel ühtlaselt seguneda (emulgeerivad) ning saadud taignal oma omadusi läbi pika kääritus-, kergitus-, küpsetusprotsessi säilitada. | Kasutatakse jahuparendajana lehttaigna koostises |
E475 | Rasvhapete polüglütseroolestrid | Ainet kasutatakse toidus emulgaatorina ja stabilisaatorina. See aitab säilitada toidu füüsikalis-keemilist olekut ning annab toidule pehmuse. | Kasutatakse margariinides, külmutatud lehttaignates |
E476 | Ritsinoolhappe polüglütseroolestrid | Ainet kasutatakse emulgaatorina, mis aitab eri komponentidel ühtlaselt seguneda. | Kasutatakse šokolaadijäätises ja šokolaadijäätise segus |
E481 | Naatriumlaktülaadid | Aine annab tootele pehmuse, kasutatakse kui emulgaatori ja stabilisaatorina. Aitab taigna segamisel eri komponentidel ühtlaselt seguneda ( emulgeerivad) ning saadud homogeensel segul (ehk taignal) oma omadusi läbi pika kääritus-, kergitus-, küpsetusprotsessi säilitada ning hoida stabiilsena. | Kasutatakse jahuparendajana |
E482 | Kaltsiumlaktülaadid | Aine annab tootele pehmuse, kasutatakse kui emulgaatori ja stabilisaatorina. Aitab taigna segamisel eri komponentidel ühtlaselt seguneda ( emulgeerivad) ning saadud homogeensel segul (ehk taignal) oma omadusi läbi pika kääritus-, kergitus-, küpsetusprotsessi säilitada ning hoida stabiilsena. | Kasutatakse jahuparendajana leivatoodetes. Annab tootele pehmuse |
E500 | Naatriumkarbonaadi ja naatriumvesinikkarbonaadi segu, söögisooda | Kasutatakse kui happesuse regulaatorina, kergitusainena. Aine parandab kergitusomadusi ja vähendavad toidu üksikute osakeste kokkukleepuvust. Küpsetuspulbris mängib aine happesuse regulaatori rolli, et tekiks süsihappegaasi eraldumine aluse ja happe kokkupuutel vedelikuga taigna valmistamisel. Kasutatakse ka lihtsalt sellisena hapus keskkonnas taigna kergitamiseks. | Kasutatakse vahvli taignas, paneeringute segudes kalapulkadel, küpsetuspulbri koostises. |
E501 | Kaaliumkarbonaadid | Kaaliumkarbonaate kasutatakse happesuse regulaatorina, kergitusainena ja paakumisvastase ainena. | Kasutatakse külmutatud lehttaignate juures, andes neile paremad kergitusomadused |
E503 | Ammoniumkarbonaat | Kasutatakse kergitusainena jahusegudes. Tagab pizzapõhja kohevuse | Kasutatakse pizzades. |
E508 | Kaaliumkloriid | Kaaliumkloriidi kasutatakse nii tardainena kui ka kaaliumi allikana | Kasutatakse mineraalvetes, nt Värskas |
E509 | Kaltsiumkloriid | Kaltsiumkloriidi kasutatakse kui tardainet. Aine aitab moosis pektiinil tarretuda | Leidub moosides, juustus |
E511 | Magneesiumkloriid | Magneesiumkloriidi kasutatakse tardainena, aga on ka magneesumi allikas | Leidub looduslikult vetes, kasutatakse ka maiustustes |
E551 | Ränidioksiid | Ränidioksiidi kasutatakse paakumisvastase ainena. Näiteks kasutatakse seda kergesti paakuvate maitseainesegude voolavuse tagamiseks, et ka niisketel aastaaegadel oleks maitseainesegu kergesti purgist kättesaadav | Kasutatakse maitseainesegudes |
E553b | Talk, magneesiumsilikaadid | Kasutatakse paakumisvastase ainena | Kasutatakse kuivatatud puuviljades, marjades |
E620 | L(-)glutamiinhape | Tugevdab toidule omast lõhna ja maitset. | Kasutatakse salatikastmetes |
E621 | Naatriumvesinikglutamaat | Tugevdab toidule omast lõhna ja maitset. | Kasutatakse puljongites, lihatoodetes, maitseainesegudes, hiina köögis |
E627 | Dinaatrium-5-guanülaat | Tugevdab toidule omast lõhna ja maitset. | Kasutatakse lihatoodete juures, järk-järgult loobutakse |
E631 | Dinaatrium-5-inosinaat | Tugevdab toidule omast lõhna ja maitset. | Kasutatakse lihatoodete juures, järk-järgult loobutakse |
E635 | Naatrium ribonukleotiid | Tugevdab toidule omast lõhna ja maitset. | |
E901 | Mesilasvaha | Naturaalne glaseeriane. Kasutatakse läike andmiseks. | Kasutatakse dražeedes läike andmiseks |
E903 | Karnaubavaha | Karnaubavaha on glaseeraine | Kasutatakse dražeedes läike andmiseks |
E920 | L-Tsüsteiin | L-Tsüsteiin on aminohape, mis esineb valkude koostises. Aine parandab toote struktuuri. | Seda kasutatakse jahu parendajas |
E941 | Lämmastik | Lämmastikku kasutatakse näiteks pudelijookide juures, tagamaks pudeli vormi säilimise. | Kasutatakse pudelis olevate mahlajookide pakendamisel |
E950 | Atsesulfaamkaalium | Aine annab joogile magusa maitse ilma joogi energiaväärtust tõstmata | Kasutatakse mitmetes karastusjookides, moosides, mida lisatakse kohupiimadele, jogurtitele. Ka dieettoodetes, nt dieetjogurtid |
E951 | Aspartaam | Aine annab joogile magusa maitse ilma joogi energiaväärtust tõstmata | Kasutatakse moosides, mis lisatakse maitsestatud kohupiimadele ja jogurtitele. Leidub ka dieettoodetes |
E952 | Tsüklamiinhappe naatriumisool | Aine annab joogile magusa maitse ilma joogi energiaväärtust tõstmata | Kasutatakse alandatud energiasisaldusega ( "light") toodetes, joogid, jogurtid |
Otsing
← Tagasi