transport

Erimasinad hoiavad tooraine värske

Et hästi kasvatatud tooraine säilitaks oma kvaliteedi enne toidutööstusesse jõudmist, kasutavad tootjad masinaid, mis hoiavad vajalikku temperatuuri ja vastavad toidukäitlemisele kehtestatud karmidele nõuetele. Mõistagi on tarneahel täpselt välja arvestatud ning toorained saabuvad sobival ajal, et vältida liiga pikka ladustamist. Valmistoodete transpordil kasutatakse samuti spetsiaalselt toidu transpordiks mõeldud hügieeninõudeid täitvaid masinaid. Ka siin on tarneahel paika pandud selliselt, et toode jõuaks kauplusesse võimalikult värskena.

Kas teadsid, et…

  • Loomakasvatuses kasutatakse sageli elusloomade transporti, et säilitada tooraine värskus. Vastavalt seadusandlusest tulevatele nõuetele peavad kõik külmutatud toorainet vedavad veokid olema varustatud veoruumi temperatuuri registreerivate seadmetega, millelt saab teada iga ajahetke näidud. Samuti on jahutatud toorme Eesti-sisesel veol veokijuhtidel kabiinis tabloo, millelt nad jälgivad veoruumis olevat temperatuuri.
  • Jäätised vajavad säilimiseks käredat veebruaripakast, mistõttu temperatuur ei lange jäätisekülmikus kunagi alla 18 miinuskraadi. Enne transporti jaevõrku hoitakse jäätiseid 5 päeva külmlaos, et need hästi läbi külmuks.
  • Mahlakonsentraadid valmistatakse toormahlast vee aurustamise teel tugevas vaakumis ning tuuakse pakendamispaika sügavkülmutatult ja eritranspordiga. Konsentraati hoitakse kuni tootmiseni sügavkülmalaos, kus temperatuur püsib miinus 18 kraadi juures.


← Tagasi